Stap 1 op weg naar Mijn Eigen Bedrijf

Van start gaan of niet?

Wanneer iemand gaat ondernemen, zegt men dat hij of zij ‘voor zichzelf begint’, of ‘voor eigen rekening gaat werken’. Dit zijn wat klassieke gezegden, maar ze geven wel de essentie aan, namelijk dat de ondernemer in de dop niet (meer) onder de paraplu van een werkgever werkt, maar voortaan zelf sturing geeft aan de activiteiten. De ondernemer moet zijn/haar ‘eigen broek ophouden’; ook zo’n klassieke, en tevens heel realistische uitdrukking.

Deze website is er niet om u bang te maken, maar wil wel dat u zich goed bewust bent van wat er op u afkomt zodra u daadwerkelijk met een onderneming van start gaat. Ondernemen is leuk, uitdagend, spannend. Mijn Eigen Bedrijf betekent dat je je eigen doelen stelt, dat je je idealen realiseert, dat je zelf verantwoordelijk bent voor de resultaten.

Maar ondernemen kan ook verschrikkelijk mislopen. Jaarlijks worden er tussen de zes- en de tienduizend faillissementen uitgesproken en achter praktisch ieder faillissement gaat een groot (persoonlijk en collectief) drama schuil. Daarnaast zijn er ieder jaar duizenden ondernemers die hun deuren sluiten, nog net niet failliet, maar wel erg gedesillusioneerd. Ook daar is het geen feest.

Een goede voorbereiding is geen garantie op succes, maar reduceert wel de risico’s van het ondernemerschap. Onderneem in ieder geval de volgende acties voordat u besluit daadwerkelijk van start te gaan:

Door naar stap 2

Terug naar homepage

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf