Oriëntatie op Mijn Eigen Bedrijf

De aanloop naar de start van een eigen bedrijf kan zeer variëren. Neemt u het bedrijf van uw ouders over, of gaat het om een andere al langer bestaande onderneming, dan maakt u een geheel andere start dan degene die vanaf ‘nul’ begint. En ook in die laatste categorie zijn er allerlei varianten. Sommigen komen iets toevallig tegen wat ze diep in hun hart altijd al hadden willen doen, bijvoorbeeld je eigen Bed & Breakfast, en worden praktisch van de ene op de andere dag ondernemer. Anderen loeren maanden, soms wel jarenlang op een ‘gat in de markt’.

Ongeacht of de start spontaan of juist heel berekend is, altijd zal de aankomend ondernemer zich goed moeten oriënteren op wensen, kansen en mogelijkheden. Probeer vast te stellen met welke producten of diensten u kennis, ervaring of op zijn minst affiniteit hebt. Stel u voor hoe u daar een persoonlijke of juist zakelijke extra ‘touch’ aan kunt geven, opdat u zich van de rest weet te onderscheiden. Tracht vast te stellen of er vraag is, of kan komen, naar hetgeen uw onderneming te bieden zal hebben.

Ook hierbij kunt u de hulp van professionals inroepen, maar u kunt zelf ook veel vooronderzoek doen door u te oriënteren bij onder meer de Kamer van Koophandel, het Centraal Bureau voor de Statistiek, het Centraal Plan Bureau, uw Gemeente en de brancheorganisatie. Onderschat ook niet de kracht van netwerken en van sociale media. Op LinkedIn bijvoorbeeld zijn talrijke ‘groups’ te vinden van zowel (startende) ondernemers in een bepaald geografisch gebied als van ondernemers die op een bepaald vakgebied of branche zijn gericht.

Terug naar Van start gaan of niet

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf