Financiering van Mijn Eigen Bedrijf

De kosten gaan voor de baat, zo eenvoudig is dat. Een onderneming die onmiddellijk geld opbrengt, zonder er eerst geld in te hebben gestoken, is moeilijk voorstelbaar. Hoeveel geld er in de startfase nodig is en waaraan dit geld wordt besteed, is uiteraard van geval tot geval anders. Zelfs een onderneming die nauwelijks investeringen nodig heeft, zal niet overleven zonder financiële reserves, in welke vorm dan ook. Neem de beginnend freelance journalist, die kan volstaan met een laptop met internet-aansluiting op de keukentafel, een mobiele telefoon en een tweedehands autootje. Maar het kan zo maar een paar maanden duren voordat de eerste opdrachten binnendruppelen. Dan duurt het nog enige tijd voordat die opdrachten worden opgeleverd en daarna gefactureerd. En vervolgens duurt het nog een maand of langer voordat de centjes op de bankrekening van deze journalist komen. Kortom, je bent al gauw een half jaar verder eer de inspanningen geld opleveren. In dat halve jaar moet wel de huur of hypotheeklast worden betaald, moeten de internet- en telefonieproviders worden betaald, wil de auto met benzine worden afgevuld en moeten partner en kroost ook nog kunnen (over)leven.

De les is eenvoudig: zelfs de kleinste onderneming kan geen vlucht nemen zonder een potje met geld.

Het ligt voor de hand dat een grote(re) onderneming meer start-/overnamekapitaal nodig heeft, vooral als het om een kapitaalintensieve organisatie gaat, zoals een agrarisch bedrijf, een metaalbewerkingsbedrijf of een bedrijf in transport met schepen of vliegtuigen. Toch komt het regelmatig voor dat de startende ondernemer, die miljoenen bijeen gesprokkeld heeft om een kapitaal-intensief bedrijf op te zetten of over te nemen, het juist in de beginfase makkelijker heeft dan de freelance journalist in de dop, die een half jaar moet overbruggen dankzij gulle tantes en beleefde vrienden.

Om daadwerkelijk van start te kunnen gaan met Mijn Eigen Bedrijf is er een gedegen financieel overzicht nodig. Lees meer over uw financieel overzicht want deze informatie is onmisbaar voor iedere ondernemer.

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf