Huisvesting

Het vinden van geschikte huisvesting voor uw onderneming is vaak gecompliceerd. Allereerst dient u te besluiten waar u uw onderneming wilt vestigen. Wilt u een winkel in de binnenstad, een pand op een industriegebied of een ruimte aan huis? U moet bepalen welk type bedrijfsruimte u nodig heeft: winkelruimte, kantoor­ruimte of een kantoor met opslag, een werkplaats met of zonder magazijn, enzovoorts. Vervolgens besluit u of u bedrijfsruimte wilt huren of kopen.

Zowel bij koop als bij huur moet rekening worden gehouden met voor­bereidingen. Het huurrecht is namelijk niet voor elke bedrijfsruimte gelijk. De regels voor kantoorruimtes, winkels en horecagelegenheden verschillen aanzienlijk. Huurcontracten hebben doorgaans een minimum looptijd van twee tot vijf jaren. Als u een dergelijk contract tekent, neemt u als startend ondernemer dus direct een beslissing die nog jarenlang consequenties heeft.

In het algemeen, ook als u een onderneming vanuit huis start, stelt u zich op de hoogte van het bestemmingsplan, in het bijzonder in relatie tot de specifieke activiteiten die uw bedrijf gaat ontplooien. De mogelijkheid bestaat dat ondernemersactiviteiten niet zijn toegestaan op een bepaalde locatie. En ook al mag dit wel volgens het bestemmingsplan, dan zijn er doorgaans ook nog andere vergunningen nodig voordat u daadwerkelijk van start kunt gaan.

Veel ondernemers starten vanuit huis. Voor consultancy of interim management activiteiten is dat een prima en goedkope oplossing, mits de gezinssamenstelling zich daartoe leent en/of er een aan huis een afzonderlijke werkruimte te creëren is. Hetzelfde geldt uiteraard voor freelance journalisten en vormgevers, administrateurs, schoonheidsspecialisten en vele andere zelfstandige beroepsbeoefenaren.

Terug naar Bedrijfsplan

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf