De marketingmix

De vier P’s geven aan welke hoofdpunten u moet kiezen om een duidelijke marketingstrategie te ontplooien. In de loop van de tijd zijn er door verschillende marketingspecialisten andere P´s aan toegevoegd, zoals: personeel, periferie (omgevings­factoren), pak (verpakking), proces en partners.

De vier P’s van de marketingmix staan onderling in nauw verband. U kunt geen chique status nastreven en een bijzonder slecht verpakt product afleveren. Er moet daarom een logisch evenwicht tussen deze vier instrumenten bestaan.

Afhankelijk van de schaal waarop u gaat ondernemen en de bedragen die u gaat investeren, is het raadzaam om een marktonderzoekbureau in te schakelen. Spreek goed af wat u van de marktanalisten verwacht en wat u bereid bent om voor het marktonderzoek uit te trekken.

Promotie om bekendheid te creëren

Verkrijgen van bekendheid voor uw product of dienst is essenti­eel in de opstartfase. Hoe groot de vraag naar uw product wellicht ook is, zolang zij niet bekend is bij de potentiële afnemers verkoopt u niets. Om die reden staan in onderstaand figuur enkele voorbeelden van hoe u als startend ondernemer de aandacht op uw bedrijf en product of dienst vestigt.

Reclame Sales promotion Public Relations Internet +
Direct Marketing
Verpakking -
buitenkant
Bonussen en
cadeautjes
Persmappen Catalogi
Verpakking -
binnenkant
Samples Toespraken Nieuwsbrieven
Pers- en
omroepreclame
Publieks- en
handelsbeurzen
Seminars Telemarketing
Films Tentoonstellingen Jaarverslagen Elektronisch
winkelen
Folders en
brochures
Demonstraties Schenkingen TV-winkelen
Posters en
leaflets
Bonnen Sponsorschap Faxreclames
Overzichten Kortingen Publicaties E-mails
Billboards Amusement Relaties met
omgeving
Zoekmachine-
optimalisatie
Uithangborden Vaste
klantenprogramma's
Lobbyen Google
Adsense

Symbolen en
logo's

Relatie-
evenementen
Bedrijfsmagazine Adverteren op
externe websites
    Evenementen  Social Media

Ontwikkel een huisstijl met onder meer logo en lettertype en gebruik die consequent op alle uitingen, dus ook op visitekaartjes en briefpapier. Voor veel startende ondernemers zal ook een website behulpzaam of zelfs noodzakelijk zijn. Denk ook na over mogelijkheden voor het effectief inzetten van sociale media als Twitter, Facebook en LinkedIn.

Als u uw nieuwe bedrijf goed op de markt wil presenteren, is het raadzaam om de deskundigheid van een reclamebureau in te schakelen, en/of van een grafisch ontwerper, een webdesigner en een PR-bureau. Deze professionals dragen ertoe bij dat uw eigen bedrijf een versnelde en kwalitatief betere start maakt.

Terug naar Marketing

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf