Zelf doen of uitbesteden?

Het bijhouden van de administratie is niet buitengewoon ingewikkeld, maar het is wel secuur werk dat gedisciplineerd moet worden uitgevoerd. Bent u niet zo’n ‘Pietje Precies’ of heeft u eenvoudigweg geen zin in dit secure werkje, besteed dan de boekhouding uit. Er zijn overal administratiekantoren die deze taken graag van u overnemen.

Wilt u de administratie wel zelf bijhouden, waak er dan voor dat u daaraan niet ongemerkt steeds meer tijd gaat besteden naarmate de organisatie groter en complexer wordt. U mag gerust een paar uurtjes per week boekhouden, maar vergeet niet dat u vooral ondernemer bent. Dus, vraagt de administratie te veel tijd van u, dan geheel of deels uitbesteden!

Er zijn talrijke softwareprogramma’s die het u makkelijk maken bij het boekhouden. Houd er rekening mee dat het inspanningen en tijd kost voordat het programma helemaal naar uw organisatie is ingericht, maar daarna komen de beloningen in de vorm van tijdwinst en minder kans op fouten.

De softwareprogramma’s zijn er in alle soorten en maten, en dus ook in alle prijsklassen. In grote lijnen zijn er twee soorten programma’s te onderscheiden. De eerste bestrijkt de generieke boekhouding, compleet met journaalposten, debiteuren- en crediteurenadministratie en grootboek. De tweede is branchegericht en dus afgestemd op de ‘eigenaardigheden’ van bijvoorbeeld het garagebedrijf of het hotel/restaurant.

Ondernemers die zelf of met eigen personeel de boekhouding bijhouden, handmatig of geautomatiseerd, kunnen in beginsel het gehele traject doorlopen, tot en met het opstellen van de jaarrekening. In de praktijk wordt echter juist die opstelling van de jaarrekening aan een externe deskundige overgelaten. Dit zorgt voor extra controle op de eigen activiteiten, ter geruststelling van uzelf, en deels ook van de fiscus.

Gaat u -tot slot- uw dagelijkse boekhouding met de computer bijhouden en de opstelling van de jaarrekening aan een externe professional overlaten, dan is het handig als u vooraf met de externe accountant of administrateur afstemt met welke softwaresystemen hij of zij probleemloos overweg kan. Als de externe deskundige de gegevens uit uw computerprogramma automatisch kan overnemen (en dat is dus niet vanzelfsprekend), dan scheelt dat tijd en daarmee kosten.

Voor alle vraagstukken rond administratie en fiscus kunt u contact opnemen met W&P/VDP Belastingadviseurs.

Verder naar stap 5

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf