Stap 5 op weg naar Mijn Eigen Bedrijf:

Verzekeringen: welke wel en welke niet voor Mijn Eigen Bedrijf?

Het opstarten van Mijn Eigen Bedrijf is een onzekere activiteit die risico’s met zich meebrengt. Risico’s zijn inherent aan het ondernemerschap. Wie bang is dat er wel eens wat fout kan lopen, moet vooral niet ondernemer worden. Dit neemt niet weg dat diverse risico’s voor een deel door middel van verzekeringen zijn af te dekken. Deze risico’s beperken zich niet alleen tot bedrijfsrisico’s; ook in uw sociale zekerheid veranderen er vele aspecten op het moment dat u voor uzelf begint. Dat geldt als u een eenmanszaak begint of zich als zzp-er of freelancer vestigt, maar dat geldt eveneens indien u een BV of bijvoorbeeld een stichting opstart.

Het is de kunst om vast te stellen wat u wel en wat u niet wilt verzekeren. Wie alles verzekert, is jaarlijks een flink bedrag kwijt, zonder dat dit direct rendement oplevert. Aan de andere kant van het spectrum staat het eindeloos beknibbelen op verzekeringen, maar bedenk wel dat een forse tegenslag, zoals een hevige brand of langdurige ziekte, dan veelal fataal voor de onderneming zal zijn. En bedenk daarbij ook dat als de onderneming door een calamiteit ten onder gaat, u echt weer van nul-af-aan moet beginnen. Goed afwegen dus. Een opstalverzekering voor uw bedrijfsgebouw is op zijn minst verstandig. Een regelmatige pensioenopbouw via een lijfrenteverzekering is ook verstandig, maar niet onmisbaar of ‘killing’ voor de onderneming zelf. In feite is het aan te bevelen om het onderwerp ‘verzekeren’ deel te laten uitmaken van uw bedrijfsplan of ondernemersplan.

Overigens zijn sommige verzekeringen verplicht, hetzij wettelijk (zorgverzekering, verzekering bedrijfsauto), hetzij omdat de bank dit eist, zoals opstalverzekering als voorwaarde voor hypotheek bedrijfspand.

Verzekeringen zijn in twee hoofdcategorieën met verschillende subcategorieën onder te verdelen. Lees de details onder:

Door naar Stap 6

Terug naar Homepage

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf