Case 3: Rondom Voetbal

"De regionale voetbalkrant"

Rob Zomer, een 47-jarige Utrechter, werkte als algemeen directeur bij een Belgische groothandel. Deze groothandel was gespeci­aliseerd in het bevoorraden van Chinese restaurants. Toen het bedrijf failliet ging, verloor Zomer zijn baan. Het was lastig om een geschikte baan vinden. Hij zocht hulp bij W&P Belastingadviseurs. De adviseur aldaar bracht Zomer op het idee een eigen bedrijf te beginnen.

Het gat in de markt: Aandacht voor regionaal voetbal

De heer Zomer ergerde zich aan het gebrek aan aandacht voor regionaal voetbal in de dagbladen. Hierop ontstond het idee om een gratis (regionale) voetbalkrant te starten. Zomer is zelf een gepassioneerd voetballiefhebber en coach bij een amateurclub. De krant kreeg de naam: “Rondom Voetbal” en startte in de regio Utrecht.

Zoektocht naar expertise in de opstartfase

Omdat Zomer geen media-ervaring had ging hij op zoek naar specialisten uit de mediawereld. Hij trof een groot aantal mede-­“gepassioneerden” en oudgedienden uit de voetbalmedia. “Dat was een leuke periode. Omdat er nog geen inkomsten waren draaide alles op hartstocht en plezier,” aldus Zomer. Daarna dienden de adverteerders zich aan. De adverteerders bleken zeer bereidwillig. Zo waren de eerste inkomsten een feit en konden de freelancers betaald worden. De eerste uitgave kwam tot stand en werd verspreid in een grote oplage.

Eerste oplage van 200.000 exemplaren

De eerste krant werd huis-aan-huis bezorgd in de regio Utrecht. In totaal bedroeg de eerste oplage 200.000 exemplaren. Deze hoge oplage was voornamelijk bedoeld als promotie van de krant. Tegenwoordig haalt de krant een gemiddelde oplage van ongeveer 30.000 exemplaren. Ook werden displays neerge­zet bij sportverenigingen, boekwinkels en andere locaties waar sportliefhebbers komen. De krant is gratis voor de consument. De inkomsten worden volledig gegenereerd uit advertenties. Rob Zomer houdt zich bezig met de acquisitie van adverteerders en het uitgeven van de krant.

Hoogtepunt was de grote kick-off in Utrecht

Een hoogtepunt voor Zomer was de grote kick-off van het blad in de zomer van 2007. Er was een opkomst van honderden belang­stellenden. Hieronder waren ook bekende namen uit de voetbal­wereld die hun steun kwamen betuigen.

Opzetten van eigen bedrijf viel achteraf reuze mee

In eerste instantie zag Zomer op tegen het starten van een eigen bedrijf. Hij was onder andere huiverig voor de financiële romp­slomp en de complexiteit. Een investeerder in de krant was Frans van Seumeren. De heer van Seumeren heeft op het gebied van financiën en ondernemerschap veel ervaring en nam een grote last van de schouders van Zomer. “Het leek mij wijs om mee te varen op de ervaring en wijsheid van anderen,” zegt Rob Zomer. Uit­eindelijk verliep de start soepel, wat niet wegneemt dat het starten van een krant veel tijd kost, aldus Zomer. Door de contacten met de heer van Seumeren heeft Rondom Voetbal een belangrijke samenwerking met FC Utrecht. Hierdoor kan de regionale krant met entreekaarten voor de Betaald Voetbal Organisatie effectief adverteerders werven. Rondom Voetbal heeft inmiddels ook haar eigen netwerkgroep: “Vrienden van Rondom Voetbal”. Voor de “Vrienden van Rondom Voetbal” organiseert de regionale krant regelmatig (sportieve) netwerkbijeenkomsten.

Rondom Voetbal inmiddels overgenomen door een mediabedrijf

Rondom Voetbal is tegenwoordig eigendom van Sport Facilities en Media B.V. De overname heeft de continuïteit van het bedrijf positief beïnvloed, vindt Zomer. Met de ervaring van het mediabedrijf moet de uitgave van Rondom Voetbal landelijk uitgerold worden.

Toekomstplannen voor landelijke distributie

Rondom Voetbal heeft de ambitie een landelijke voetbalkrant te worden. Zomer wil het regionale imago behouden en voor elke regio een aparte redactie opzetten. De aandacht voor het amateur­voetbal in de regio moet een landelijk fenomeen worden, volgens Zomer. Eerst wil Zomer in het komende seizoen gaan focussen op Amersfoort. Voorjaar 2010 wordt een zogenaamd nul-nummer uitgebracht in de regio Amersfoort.

Tips voor startende ondernemers

Rob Zomer geeft de volgende adviezen aan startende ondernemers:

  • Als je ergens aan begint, zet je dan voor de volle 100% in.
  • Leer omgaan met tegenslagen en laat je er niet door uit het veld slaan.
  • Durf risico’s te nemen.
  • Durf te vragen om advies, maar ook om geld. Zonder investeer­ders kom je nergens.
  • Zoek investeerders die niet alleen willen deelnemen vanwege dollartekens in de ogen, maar ook het bedachte concept omar­men.

Terug naar Tips en cases

Doorloop de 6 stappen voor het starten van uw eigen bedrijf!

Lees hier alle Tips & Cases voor starten van een eigen bedrijf